Akupunktura kao deo kineske tradicionalne medicine zasniva se na temeljima drevne kineske filozofije i kulture, o čijim je počecima potrebno reći nekoliko reči.

Fenomen akupunkture objašnjava se istočnjačkim filozofijama kao što su:

  • yin yang
  • tao zen
  • teorija 5 elemenata

Yin princip je ženski, negativan, hladan, mekan, mesečev.

Yang princip je muški, pozitivan, topao, tvrd, sunčev.

Yin i yang su povezani i stalno se izmenjuju.

Fizičke manifestacije su odraz yin i yanga.

Yang – sunce - dan - svetlo – toplo – akcija – muško – leto – nebo

Yin - mesec – noć – tama – hladno – odmor – žensko – zima - zemlja

Taoizam je jedna od filozofija dalekog Istoka, koja prevladava u Kini, pored konfučijevog učenja. Tao tvrdi da je sve jedno, jedinstveno, originalno, večno i nepromjenjivo.

Akupunktura je bazirana na principima 5 osnovnih elemenata od kojih svaki ima zadatak da utiče na fizičko i psihičko stanje čoveka. Ako se poremeti jedan pricip, život će biti nemoguć.

Princip pet elemenata čine:

  •  drvo   (koje je simbol rasta),
  •  vatra  (simbol penjanja),
  •  metal  (simbol opadanja i oblikovanja),
  •  voda   (simbol minimalne aktivnosti - spustanja),
  •  zemlja (simbol primanja i davanja plodova - žetve).

Teorija 5 elemenata sastoji se od elemenata: vatre, vode, zemlje, metala i drveta (proleće, leto, kasno leto -"bablje"-''miholjsko'', jesen, zima).

Prvi legendarni kineski vladar Fu Hsi autor je najstarijeg dela legendarne mudrosti Ji Cing (Knjiga promena), izdatog 2852. godine pre nove ere.

Posle njega dolazi Šen Nong, a zatim Huang Di Ti. Govori se da su Kinezi za vladavine tih legendarnih vladara dobili ideogramsko pismo. U to doba već se uzgaja “pet vrsta žitarica”.

Sledeća tri vladara, Yao, Sun, i Yu, vec su istorijske ličnosti na prelazu iz 3. u 2. milenijum ( 2147-1989  2147-1989 . pre nove ere). Prvom se pripisuje uvođenje kalendara i podela godina na četiri godišnja doba. Za vladavinu drugog, cara Suna, posle velike poplave počela je izgradnja kanalizacije. Car Yu nastavlja izgradnju kanalizacije, puteva i usavršavanje pravnog sistema. On uvodi ispite za službenike po strukama.

Posle tih vladara slede dinastija Hsia ( 1989-1559  1989-1559 ), zatim dinastije Shang i Yin (1050 pre nove ere).

Treća je velika i najdugotrajnija kineska dinastija Cu koja vlada do godine 249. pre nove ere (to je staro doba drevne kineske kulture i filozofije). “Kineskim Herodotom” naziva se Su-ma-Cien koji je krajem 2. veka pre nove ere napisao istoriju Kine, od legendarnih početaka pa do svog vremena, u delu “Ših Ci” (“Istoriski zapisi”). Njegov otac Su-ma-Tam je vec napisao knjigu o “Šest škola” kineske mudrosti. Na prvom je mestu u “Istoriskim zapisima” opisana Yin-Yang tradicionalno najstarija škola koja se bavi kosmologijom i naukama o prirodi.
 

Škola Yin-Yang (Jin-Jang) tradicionalno je negovala šest disciplina:

1. astrologiju;

2. izradu kalendara;

3. proučavanje “pet načela” ili tačnije pet osnovnih sila u prirodi i njihovih “kruženja”;

4. predkazivanje događaja;

5. i 6. odgonetanje pojava, posebno o ljudskom životu na osnovu stava o jedinstvu makrokosmosa i mikrokosmosa.

Učenje o “pet načela” ili “pet elemenata” već se spominje u knjizi “Veliki plan” iz vremena cara Vu, dinastije Cu, u 12. veku pre nove ere.

U tom delu, osim ostalog, opisani su i psihofizicki odnosi u strukturi ljudskog bica: izgled, govor, vid, sluh i misao. Škola Yin-Yang, zasnovana dualistickom načelu, razradila je teoriju o uzajamnoj zavisnosti suprotnih sila u prirodi i čoveku. Po toj filozofiji svet je podvrgnut neprekidnim promenama i preobražavanjima. Ta je misao izražena u naslovu Ji-Cinga.

Dva osnovna znaka, puna crta: ______ i isprekidana: --------- , izražavaju dva arhetipska načela koja se zamišljaju kao dve obale toka večnog događaja Yanga i Yina. U prirodi je sve kretanje, vibracija, preobražaj. Svaka pojava ima dva lica. Sve ima dva pola. Taj univerzalni filozofski princip Kinezi su jasno objasnili u jedinstvenom principu Yin-Yang. Njime se objašnjava univerzalni sastav dve suprotnosti. Suprotnost tih načela je relativna. Ona su međusobnom odnosu kao svetlost i sena, kao aktivna i pasivna,”muška” i “ženska” snaga oblikovanja u svemiru. u prirodi i u društvenim odnosima. Yang je snaga svetlosti, Yin tame iz zemaljskog sveta. Svako je živo biće takode podvrgnuto zakonima Yin-Yanga.

Na fiziološkom planu akcije te dve energije su suprotne: Yin znaci odmor, mirovanje, smanjenje funkcije organa, a Yang označava akciju, kretanje, pojačanu funkciju organa. Oba su principa u stalnom meduodnosu. Oni su u stalnoj dinamickoj ravnoteži, u neprekidnom kretanju.

Zdravlje zavisi od njihove ravnoteže.

Na tom filozofskom principu počinje teorija tradicionalne kineske medicine - TKM.

Akupunktura je samo deo TKM kojoj još pripada:

  • lečenje biljnim sastojcima, tj. lekovitim biljem (phytotherapia),
  • lečenje materijama mineralnog i životinjskog porekla,
  • zatim kineska mikromasaža,
  • specijalna kineska gimnastika i
  • dijetetika.

Kanalisanje energije

Telo svakog čoveka je povezano energetskim kanalima sa svim vitalnim organima u samom telu, a na svakom od tih energetskih kanala nalaze se stotine akupunkturnih tačaka preko kojih protiče vitalna energija. Ukoliko dođe do prekida protoka energije u bilo kojoj od tih tačaka dolazi do raznih oboljenja težih ili lakših zavisno od broja tačaka u kojima je došlo do prekida protoka energije.

Akupunkturolog odreduje akupunkturne tačke u kojima je došlo do prekida protoka energije i dijagnostikuje nastalo oboljenje. Stimulacijom tih utvrdenih tačaka pojedinačno ili više tačaka odjednom, postepeno se uspostavlja ponovna cirkulacija energije, a samim tim se pacijent vraća u normalno zdrastveno stanje i dolazi do potpunog ozdravljenja.

Akupunktura se zasniva na energetskom konceptu prirode i čoveka i na dualističkom načelu da u osnovi svega leže dve suprotne sile YIN i YANG.

Akupunktura se bazira na učenju da je čovek, kao uostalom i sve živo, ispunjen životnom energijom chi (ki ili ći), koja kruži našim telom određenim putevima ili meridijanima. To je vitalna energija koja cirkuliše organizmom. Nesmetani tok vitalne energije preduslov je energetske ravnoteže i psihofizičkog zdravlja organizma.

Zdravlje rezultira iz pravilnog odnosa i sklada na relaciji jang-jin i normalnog neometanog kruženja "vitalne energije".

Ta energija se pojavljuje u dva oblika YIN i YANG koji moraju biti u ravnoteži da bismo bili zdravi.

Psihofizičko zdravlje čoveka i energetska ravnoteža zavise od nesmetanog toka vitalne energije i od odnosa YIN i YANG.

Dakle, čovek je energetsko biće i kroz ljudski organizam kruži vitalna energija koja se naziva KI ili ĆI (CHI) po tačno definisanim putanjama (kanalima) koje se nazivaju meridijani.

Akupunkturne tačke su punktovi preko kojih naše telo (mikrokosmos) snažnije i efikasnije komunicira sa spoljnim svetom (makrokosmos) i na taj način omogućuje stabilizaciju energije.

Bolest se javlja kao posledica disbalansa Qi-a. Neravnoteža, višak ili manjak energije dovodi do zdravstvenih poremećaja.

Različiti spoljašnji faktori (hladnoća, povrede, bakterije, virusi, negativna zračenja…), kao i unutrašnji faktori (negativne emocije, ljutnja, bes, tuga, briga…) mogu poremetiti ili zaustaviti protok chi energije i dovesti do poremećaja fizioloških funkcija organizma i bolesti.

Tada će se poremetiti ili zaustaviti protok chi energije, što će uzrokovati poremećaje u psihofiziološkom funkcionisanju organizma, a može dovesti i do bolesti.

Prema ovom učenju, poremećeni ili prekinuti tok vitalne energije može se ponovo uspostaviti ubadanjem igala u određene tačke koje se nalaze na meridijanima, čime se ponovo uspostavlja ravnoteža u ljudskom organizmu i postiže ozdravljenje. Te tačke nazivamo akupunkturnim tačkama.

Mnoge bolesti se leče regulacijom odnosa jang-jin i regulacijom toka "vitalne energije". To se postiže aplikacijom igala u odgovorajuće akupunkturne tačke na odgovarajućim kanalima

Svaki organ ima svoj meridijan, zapravo svaki meridijan ima početak u nekom organu, koji se često naziva unutrašnjim delom meridijana.

Neki od njih svojim tokom dolaze u relativno površinske slojeve, dok drugi ostaju u dubljim slojevima.

Qi teče duž kanala unutrašnjim i spoljašnjim putevima koji se reflektuju na koži pacijenta.

Svaki meridijan odgovara određenom funkcionalnom području.  

U ljudskom telu postoji 14 glavnih meridijana i 365 klasičnih akupunkturnih tačaka. Energetski kanali ili meridijani se dele na yin i yang kanale i na svakom ekstremitetu se nalazi po tri kanala. Duž ruke postoje tri yin kanala ( pluća, perikard, srce) i tri yang kanala (debelo, tanko crevo, San Jiao). Duž noge postoje tri yin kanala (slezina, jetra, bubreg) i tri yang kanala (želudac, žučna kesa, mokraćna bešika). Takođe postoje dva ekstra kanala, jedan na prednjoj strani tela i drugi na leđima.

U akupunkturi se koriste tanke metalne iglice koje se ubadaju u akupunkturne tačke duž meridijana odgovarajućeg obolelog organa. Ubadanjem igala u te tačke ponovo se uspostavlja protok energije, tamo gde je on poremećen ili prekinut i tako se uspostavlja ravnoteža u celokupnom ljudskom organizmu i postiže ozdravljenje. Iglice mogu biti za jednokratnu upotrebu ili se mogu sterilisati i koristiti više puta.

Akupunkturne tačke su podeljene u 12 kanala koji odgovaraju 12 organa (Zang-Fu). Treba pridodati 2 kanala: kičmeni i 3-struki grijač (San Jiao).

Terapija se vrši pomoću iglica za akupunkturu. Ubod je površinski. Pacijent ne oseća bol već blago peckanje, trnjenje ili se, pak, javlja tup električni nadražaj. Nakon toga nastupa osećaj opuštenosti.

Ubadanjem tankih igala (debljine .01”-0.2”) u akupunkturne tačke, “xue” ( 穴 ) kojih ima 365, reguliše se energetski tok u određenom funkcionalnom području, tj. uspostavlja se ponovo ravnoteža, tzv. homeostaza. Ubadanjem igala u te tačke ponovo se uspostavlja protok energije tamo gde je on poremećen ili prekinut, a tako se uspostavlja ravnoteža u celokupnom ljudskom organizmu.

Joomla Templates by Joomla51.com