Akupunktura je deo tradicionalne kineske medicine, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priznala kao zvaničan metod lečenja 1979.godine i preporučila više od 50 bolesti za lečenje ovom metodom.

Akupunktura se bazira na učenju da je čovek, kao uostalom i sve živo, ispunjen životnom energijom Qi - chi (ki ili ći), koja kruži našim telom određenim putevima ili meridijanima.

To je vitalna energija koja cirkuliše organizmom. Nesmetani tok vitalne energije preduslov je energetske ravnoteže i psihofizičkog zdravlja organizma.

Telo svakog čoveka je povezano energetskim kanalima sa svim vitalnim organima u samom telu, a na svakom od tih energetskih kanala nalaze se stotine akupunkturnih tačaka preko kojih protiče vitalna energija. Ukoliko dođe do prekida protoka energije u bilo kojoj od tih tačaka dolazi do raznih oboljenja težih ili lakših zavisno od broja tačaka u kojima je došlo do prekida protoka energije.

Akupunktura je sve više integralni deo savremene medicine.

Ona je svojevrstan pristup medicinskoj problematici i veoma dragoceno oružje u borbi za zdravlje čoveka.

Telo svakog čoveka je povezano energetskim kanalima izmedju svih vitalnim organima u samom telu, a na svakom od tih energetskih kanala nalaze se stotine akupunkturnih tačaka preko kojih protiče vitalna energija. Ukoliko dođe do prekida protoka energije u bilo kojoj od tih tačaka dolazi do raznih oboljenja težih ili lakših zavisno od broja tačaka u kojima je došlo do prekida protoka energije.

Akupunkturolog određuje akupunkturne tačke u kojima je došlo do prekida protoka energije i dijagnostikuje nastalo oboljenje. Stimulacijom tih utvrđenih tačaka pojedinačno ili više tačaka odjednom postepeno se uspostavlja ponovna cirkulacija energije, a samim tim se pacijent vraća u normalno zdrastveno stanje i dolazi do potpunog ozdravljenja.

Akupunktura je potpuno bezbolna jer se u terapiji koriste veoma tanke akupunkturne igle kao vlas kose pa se samim tim ubod iglice ni ne oseti. Ubod je površinski. Iglice koje se koriste u akupunkturi su napravljene od materijala kao što su zlato i platina i posle upotrebe se bacaju zbog sigurnosti od hepatitisa, side itd.. Pacijent ne oseća bol već blago peckanje, trnjenje ili se, pak, javlja tup električni nadražaj. Nakon toga nastupa osećaj opuštenosti. Za pacijente koji se plaše igala tu je i terapija akupunkturnih tacaka laserom koji je potpuno bezbolan, a isto tako efikasan.

U toku tretmana pacijenti navode osećaj toplote, trnce i strujanje kroz telo. Osećaju postepeno smirenje i opuštanje, naročito ako se koristi moderna elektro ili laser akupunktura. Kada je reč o ublažavanju i otklanjanju simptoma, neki pacijenti osećaju značajno poboljšanje stanja već za vreme tretmana, neki neposredno nakon tretmana, dok neki poboljšanje uočavaju tek nakon nekoliko dana.

Akupunkturom se leče sve vrste bolesti od onih lakših pa sve do najtežih oboljenja kao što su dijabetes, astma, visok krvni pritisak, bolesti srca, bubrega, jetre i kancerogena oboljenja. Treba napomenuti da lečenjem akupunkturom pacijent nema potrebe za uzimanjem velikih količina lekova kao kod drugih medicinskih metoda.

Reč Akupunktura ((針灸), potiče od latinskih reči “acus”-igla + ”pun(ct)gere”-ubadati) je termin koji je prvi upotrijebio Holanđanin Wilhelm Ten Rijn. Izvorni naziv akupunkture na kineskom je "zhenjiu", što u prevodu znači ''zlatni rudnik''. Reč je o jednoj od glavnih medicinskih metoda tradicionalne kineske medicine.

Akupunktura je metoda lečenja gde se ubadanjem igala u određene tačke na površini tela postiže terapeutski efekat, tj. stimulacijom periferije stvaraju se određene biohemijske supstance u organizmu koje deluju protiv određenih bolesti i postižu imunitet.

To je terapeutska tehnika kojom se ubadanjem igala u specifične tačke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža Qi (得氣), vitalne energije koja struji kroz organizam. Drevni kineski lekari smatrali su da životna energija prolazi kroz telo preko dvanaest + dva crta, odnosno meridijana.

Akupunkturne tačke su podeljene u 12 kanala koji odgovaraju 12 organa (Zang-Fu). Treba pridodati 2 kanala: kičmeni i 3-struki grijač (San Jiao).

Svaki organ ima svoj meridijan, zapravo svaki meridijan ima početak u nekom organu, koji se često naziva unutrašnjim delom meridijana.

Dakle, čovek je energetsko biće i kroz ljudski organizam kruži vitalna energija koja se naziva KI ili ĆI (CHI) po tačno definisanim putanjama (kanalima) koje se nazivaju meridijani.

Ključne prednosti Akupunkture:

*  Brzo i efikasno lečenje
* Nema potrebe za hirurškim intervencijama
* Nema potrebe za uzimanjem lekova, a ako se koriste, doze i jačine su mnogo manje.

Akupunktura služi:

  •  za jačanje zdravlja zdravih,
  •  jača rezerve zdravlja bolesnih,
  •  leči bolesne

Akupunktura leči sve što leči klasična medicina.

Ono što akupunkturu kao metod lečenja razlikuje od klasične medicine, odnosno medikamentne terapije, jeste činjenica da ona, izuzev osećanja bola pri ubodu igle, nema nikakve štetne efekte, za razliku od medikamentne terapije, koja ima toksičko dejstvo na jetru, bubrege i druge organe. U saradnji sa fizikalnom terapijom može da pomogne i tamo gde drugi metodi lečenja ne mogu ili daju slabe rezultate. Zato se smatra da je akupunktura medicina 21. veka.

Akupunktura je stara kineska medicinska metoda koja i danas prevladava u istočnjačkom lečenju. Bazira se na drevnim filozofijama, a nova istraživanja otkrivaju njen princip delovanja, koji je dugo bio nepoznat.

Koristi se u kombinaciji sa dijagnostičkim tehnikama u tretiranju neuroloških, reumatskih, alergijskih i mnogih drugih bolesti.

Akupunkturne tačke su punktovi preko kojih naše telo (mikrokosmos) snažnije i efikasnije komunicira sa spoljnim svetom (makrokosmos) i na taj način omogućuje stabilizaciju energije.

Bolest se javlja kao posledica disbalansa Qi-a. Neravnoteža, višak ili manjak energije dovodi do zdravstvenih poremećaja.

Različiti spoljašnji faktori (hladnoća, povrede, bakterije, virusi, negativna zračenja…), kao i unutrašnji faktori (negativne emocije, ljutnja, bes, tuga, briga…) mogu poremetiti ili zaustaviti protok chi energije i dovesti do poremećaja fizioloških funkcija organizma i bolesti.

Tada će se poremetiti ili zaustaviti protok chi energije, što će uzrokovati poremećaje u psihofiziološkom funkcionisanju organizma, a može dovesti i do bolesti.

Prema ovom učenju, poremećeni ili prekinuti tok vitalne energije može se ponovo uspostaviti ubadanjem igala u određene tačke koje se nalaze na meridijanima, čime se ponovo uspostavlja ravnoteža u ljudskom organizmu i postiže ozdravljenje. Te tačke nazivamo akupunkturnim tačkama.

Mnoge bolesti se leče regulacijom odnosa jang-jin i regulacijom toka "vitalne energije". To se postiže aplikacijom igala u odgovorajuće akupunkturne tačke na odgovarajućim kanalima

Neki od njih svojim tokom dolaze u relativno površinske slojeve, dok drugi ostaju u dubljim slojevima.

Qi teče duž kanala unutrašnjim i spoljašnjim putevima koji se reflektuju na koži pacijenta.

Svaki meridijan odgovara određenom funkcionalnom području.  

U ljudskom telu postoji 14 glavnih meridijana i 365 klasičnih akupunkturnih tačaka. Energetski kanali ili meridijani se dele na yin i yang kanale i na svakom ekstremitetu se nalazi po tri kanala. Duž ruke postoje tri yin kanala ( pluća, perikard, srce) i tri yang kanala (debelo, tanko crevo, San Jiao). Duž noge postoje tri yin kanala (slezina, jetra, bubreg) i tri yang kanala (želudac, žučna kesa, mokraćna bešika). Takođe postoje dva ekstra kanala, jedan na prednjoj strani tela i drugi na leđima.

U akupunkturi se koriste tanke metalne iglice koje se ubadaju u akupunkturne tačke duž meridijana odgovarajućeg obolelog organa. Ubadanjem igala u te tačke ponovo se uspostavlja protok energije, tamo gde je on poremećen ili prekinut i tako se uspostavlja ravnoteža u celokupnom ljudskom organizmu i postiže ozdravljenje. Iglice mogu biti za jednokratnu upotrebu ili se mogu sterilisati i koristiti više puta.

Terapija se vrši pomoću iglica za akupunkturu. Ubod je površinski. Pacijent ne oseća bol već blago peckanje, trnjenje ili se, pak, javlja tup električni nadražaj. Nakon toga nastupa osećaj opuštenosti.

Ubadanjem tankih igala (debljine .01”-0.2”) u akupunkturne tačke, “xue” ( 穴 ) kojih ima 365, reguliše se energetski tok u određenom funkcionalnom području, tj. uspostavlja se ponovo ravnoteža, tzv. homeostaza. Ubadanjem igala u te tačke ponovo se uspostavlja protok energije tamo gde je on poremećen ili prekinut, a tako se uspostavlja ravnoteža u celokupnom ljudskom organizmu.

Akupunktura se zasniva na energetskom konceptu prirode i čoveka i na dualističkom načelu da u osnovi svega leže dve suprotne sile YIN i YANG.

Zdravlje rezultira iz pravilnog odnosa i sklada na relaciji jang-jin i normalnog neometanog kruženja "vitalne energije".

Ta energija se pojavljuje u dva oblika YIN i YANG koji moraju biti u ravnoteži da bismo bili zdravi.

Psihofizičko zdravlje čoveka i energetska ravnoteža zavise od nesmetanog toka vitalne energije i od odnosa YIN i YANG.

Akupunktura  je objasnjena kao  tok dve energije  yang  i yin. U celoj vasioni ona prati ono sto je stalno prisutno – promena  (kao noc i dan, jutro - veče, leto - zima, hladno - toplo, udisanje - izdisanje, sistola - dijastola).

Tok te dve energije yang i yin odvija se u četiri ciklusa:

I)       rastenje i razvoj (kao jutro - proleće)

II)      maximalna aktivnost (kao podne - leto)

III)     opadanje (kao veče - jesen)

IV)     minimalna aktivnost (kao noć - zima)

Sve ovo je predstavljano u mikrokosmosu i makrokosmosu čovekovog života u jednom danu.

Zanimljiva je teorija distribucije i kretanja energije zemlje
 
u razmišljanju naučnika Nikole Tesle.

U ljudskom telu još pre pet hiljada godina, u drevnom kineskom kodeksu, opisana je kao fenomen akupunktura. Ona protiče ljudskim telom duž meridijana. Tesla smatra da se isti proces odvija i na planu čitave planete: u tokovima akupunkturnih linija zemlje od praistorije do danas, nalaze se stečišta važnih i moćnih mesta koje mnogi pohode kao sveta. I ima ih svaka zemlja. U tim centrima vladaju snažne prirodne sile, toliko jake da utiču na ljudski um, dušu i svest. Tako su ljudi na odredjenim mestima gradili crkve, katedrale, kamene piramide, baš gde su tokovi energije zemlje tj. elektricitet i elektromagnete energije koju stvara zemlja. To je direktna struja jer teče u jednom pravcu. Uporedo sa strujom kreće se i njeno magnetno polje. I one se kreću zajedno.

Tako slično, teče energija naših organa, sa fazama minimalne i maksimalne aktivnosti.

U ciklusu  od 24 h mimimalne i maksimalne aktivnosti traju po dva sata, sa ukupnim tokom energije u trajanju od 12-14 h.

Tako je za:    

  • pluća: max aktivnost  u periodu od 03-05h, a min aktivnost od 15-17h,
  • debelo crevo: max aktivnost  u periodu od 05-07h , a min aktivnost od 17-19h,
  • želudac: max aktivnost  u periodu od 07-09h, a min aktivnost od 19-21h,
  • slezina i pancreas: max aktivnost  u periodu od 09-11h, a min aktivnost od 21-23h,
  • srce: max aktivnost  u periodu od 11-13h, a min aktivnost od 23-01h,
  • tanko crevo: max aktivnost  u periodu od 13-15h, a min aktivnost od 01-03h,
  • mokraćna bešika: max aktivnost  u periodu od 15-17h, a min aktivnost od 03-05h,
  • bubreg: max aktivnost  u periodu od 17-19h, a min aktivnost od 05-07h,
  • perikard: max aktivnost  u periodu od 19-21h, a min aktivnost od 07-09h,
  • trostruki grejač: max aktivnost  u periodu od 21-23h, a min aktivnost od 09-11h,
  • zučna kesa:  max aktivnost  u periodu od 23-01h, a min aktivnost od 11-13h,
  • jetra: max aktivnost  u periodu od 01-03h, a min aktivnost od 13-15h

Kroz ove kanale (meridijane) teče energija koja na pojedinim mestima doživljava transformacije. To su izvori - bunarčići tj. akupunkturne tačke preko kojih delujemo na energiju tela i držimo ga u ravnoteži jin i janga.

Zdravlje rezultira iz pravilnog odnosa i sklada na relaciji jang - jin i normalnog neometanog kruženja "vitalne - životne energije".

 

Joomla Templates by Joomla51.com